úterý 18. července 2017

Meruňkoví šneci s mátou

Sušené meruňky s mátou

Když jsem v době hojné úrody meruněk přijela ke kamarádce a ochutnala cosi výtečného, mátového, zamotaného v úhlednou spirálu, a když jsem se dozvěděla, že jsou to vlastně sušené meruňky, bylo jasné, jak budeme letos meruňky originálně, velmi chutně a hlavně jednoduše zpracovávat.

Ingredience:

Bydlíte-li na jižní Moravě, bude stačit, když si natrháte požadované množství zralých meruněk na zahradě. Na tři plechy je to asi půl velké misky vypeckovaných meruněk (1,5 kg).

Takže si připravte:

  • meruňky
  • máta (svazeček)
  • cukr moučka nebo med (množství podle chuti)
  • kyselina citronová na špičku lžičky
  • pečicí papír

Vypeckované meruňky rozmixujeme ponorným mixérem s mátou a podle chuti dosladíme. Přidáme špetku kyseliny citronové, aby nám to nezhnědlo a nalejeme na plech na pečicí papír tak, aby vznikla jen velmi tenká vrstva. Rovnoměrně rozprostřeme a dáme všechny plechy společně do trouby sušit na 50 °C, raději s pootevřenými dvířky. Sušíme 12 - 24 hodin, hodně záleží na troubě, kterou máte.


Až jsou meruňky vysušené, opatrně oddělíme plát od pečicího papíru a zamotáme v ruličku.



Z ní nakrájíme asi 2 - 3 mm tenké šneky. Já používám vinohradnické nůžky, jde to snadněji.


No a nakonec zbývá dobře uskladnit nebo sníst. Každopádně budete mít naprosto originální zdravou sladkost pro návštěvy :-)





Žádné komentáře:

Okomentovat