pondělí 7. listopadu 2016

Nápoj Bohyně lásky Freyej

Sirup z bezových květů

U nás na jižní Moravě se lidově říká květům bezu kozičky. Tedy sirupu z nich - kozičkový sirup. Rozesměje to každého, kdo je odjinud, a to dost. Když se nad tím zamyslím, je to fakt sranda. Černý bez patří mezi nejznámější léčivé byliny. Mezi lidmi měl vždycky velkou vážnost. Vypovídá o tom přísloví: Před heřmánkem smekni, před bezem klekni. Je opředen mnoha pověrami a legendami. Například v době pohanské byl přiřazen severské Bohyni lásky a plodnosti. 

Božsky dobrý nápoj s jemnou chutí a s výrazným aromatem jsem se rozhodla připravit doma. Pamatovala jsem si, jak babiččin dům vždy koncem května provoněly naložené bezové květy, ze kterých babička dělala vynikající sirup. Našla jsem si recept a zjistila, že to není vůbec složité.


Připravíme si:

  • 30 květů černého bezu
  • 70 g kyseliny citronové
  • 3 kg cukru
  • 2,5 l vody
Natrháme květy bezu, nejlépe dál od silnic a pozor, aby byly bez mšic. Výborné jsou čerstvě vykvetlé a svěží. Mají totiž hodně výraznou vůni, která se do sirupu bude hodit. Ty potom necháme 24 hodin luhovat ve 2,5 l převařené a vychladlé vodě spolu s kyselinou citronovou. Po 24 hodinách květy scedíme, skoro hotový sirup mírně zahřejeme a vmícháme cukr. Uchovávám ho v ledničce v PET lahvích a mám zkušenost, že mi tak vydrží i celou zimu, pokud se tedy dříve nevypije.


Kozičkový sirup je výborný, to beze sporu, ale chcete-li mít v ledničce variant víc, udělejte si sirup i z máty nebo meduňky a určitě to půjde i z jiných bylinek. Postup je stejný, jen vyluhujete něco jiného než bez. V horkých letních dnech přijde takový nápoj i s ledem jistě vhod.



Žádné komentáře:

Okomentovat