pondělí 23. května 2016

Denisa Kalčevová - Ganesa7

Vernisáž výstavy Odpojené světy

Seznámil nás náš společný kamarád. Prostě jednoho dne napsal: "Poslyš, ozvi se jedné mojí kamarádce, maluje, cestuje, určitě si budete rozumět!" Blázen, říkala jsem si. V navazování přátelství jsem spíše stydlivá a jen tak napsat někomu cizímu, bylo pro mě nemyslitelné. Nevím, jestli to bylo dobrou náladou nebo okouzlením nad obrazy, které Denisa maluje, ale ozvala jsem se a setkaly jsme se. Když jsme si hned na první akci povídaly skoro až do rána, bylo jasné, že se nevidíme naposledy a máme víc společného, než jsme tušily.





Fascinuje mě, že Denisa maluje a tvoří teprve asi 3 roky. Vnitřní pnutí, rozpoložení a touha dostat ven některé z emocí, ji přivedly k malování. Začala klasicky - plátno, barvy a štětce. Brzy však zjistila, že k jejímu vyjádření štětce zdaleka stačit nebudou. Proto používá špachtle a jiné pomůcky, které ji dovolí více se rozmáchnout a nesvazují ji.


Její tvorba je abstraktní, výrazně experimentální, často vzniká za pomocí nezvyklých nástrojů a součástek. Některá díla jsou tak spíše asamblážemi než jen samotnou malbou. Vdechuje tak již nepoužívanému nový život v úplně jiném významu a s úplně jinou funkcí. Propojuje již dávno odpojené. Proto název výstavy Odpojené světy.




Výstavu Odpojené světy jste mohli navštívit v květnu 2016 v prostorách Malé Ameriky. Tomuto průmyslovému objektu dalo znovu nový život Občanské sdružení Container41 v roce 2014. Pozvolna mění budovu skladiště v nový kulturní prostor pro divadelní hry autorská čtení, hudební koncerty a výstavy.










Společně s Denisou vystavoval i Ondřej Kotinský. Jeho malby jsou figurativní, experimentální a živelné.














Žádné komentáře:

Okomentovat